Wednesday, June 8, 2011

Steeds krachtiger religieuze dreiging voor persvrijheid in Afghanistan

Het Comité voor de Bescherming van Journalistan (CPJ) is ongerust over een verklaring van de Afghaanse Raad van Religieuze Geleerden waarin twee Afghaanse nieuwsmedia beschuldigd worden van “immoreel gedrag” en “vijandschap tegen de islam”.

Dat stelt het Committee to Protect Journalists (CPJ) in een verklaring. De kritiek van de Raad van Afghaanse Religieuze Geleerden (Afghanistan's Ulema Shurab/ Council of Religious Scholars) is gericht tegen de krant Hasht-e-Subh en de televisiezender TOLO.

De eigenaar en uitgever van de krant Hasht-e-Subh zei dat de Raad beledigd is door een artikel in zijn krant waarin kritiek wordt geuit op het religieus onderwijs aan meisjes in de provincies Kunduz en Takhar.

De Raad is boos omdat in het artikel aandacht wordt besteed aan de bezorgdheid van ouders omdat hun dochters worden geradicaliseerd door madrassas, religieuze onderwijsinstellingen, voor kinderen.

De reactie van de Raad geeft een signaal af dat er “een aanzienlijke dreiging tegen onafhankelijke en open media in Afghanistan op weg is”.

De raad van schriftgeleerden, zoals ulema ook wel worden genoemd, is een machtige kracht in de Afghaanse politiek en voert regelmatig overleg met president Hamid Karzai over religieuze en culturele zaken.